Det er mulig å bli smittet med visse sykdommer uten å ha vært på utenlandsreise eller vært eksponert i arbeidet.
Det kan være ønskelig å beskytte seg mot sykdommer som HPV-virus, vannkopper, meslinger, influensa, hjernehinnebetennelse, lungebetennelse, helvetesild og andre sykdommer. Hvis du har spørsmål om andre vaksiner som ikke er nevnt her, er du velkommen til å kontakte oss for mer informasjon.
Det er ikke bare når vi skal ut å reise at man trenger å vaksinere seg. Noen av barnevaksinene våre trenger oppfriskningsdose etter noen år, samt når man blir eldre er det aktuelt med andre vaksiner for å forebygge og redusere risikoen for å bli syk.
Og, enkelte yrker krever vaksinasjon for å beskytte arbeidstakeren.
Difteri, stivkrampe, polio, kikhoste
«Grunnvaksiner» som vi får på helsestasjon og skole , men som bør oppdateres hvert 10 år.
Influensa
Influensavaksinen er anbefalt alle i risikogruppa , dvs. fra fyllte 65 år, samt personer med nedsatt immunforsvar. Vaksinen bør settes på høsten, fortrinnsvis i oktober – november. Virussammensetningen i vaksinen varierer fra år til år, så den må tas årlig.
Pneumovax
Pneumokokkvaksinen beskytter mot Pneumokokkbakterien som bla. kan gi lungebetennelse, ørebetennelse og bihulebetennelse, spesielt hos eldre og personer med nedsatt immunforsvar. Vaksinen beskytter ca 5 år.
Vaksine mot Helvetesild
Man antar at ca 1 av 4 voksne vil rammes av helvetesild , og etter hvert som man blir eldre, øker risikoen. Vaksinen er anbefalt for de over fylte 50 år. Den består av 2 doser med 2 – 6 mnd intervall mellom dosene. Som navnet beskriver, gir det et smertefullt utslett, som kan vare i flere uker.
MMR, meslinger, kusma og røde hunder
Alle barn i Norge får tilbud om MMR vaksine når de er 15 mnd og ca 11 år. Dersom dere skal ut og reise og barnet ditt er mellom 9 og 15 mnd, og ikke har fått vaksinen enda, kan det være aktuelt å fremskynde vaksinasjonen, da det stadig er utbrudd av meslingesykdommen i Europa.
HPV vaksine
Vaksine mot Humant Papillomavirus er innført i vårt barnevaksinasjonsprogram , både for jenter og gutter. Hensikten er å redusere risikoen for seksuelt overførbare infeksjoner og en del typer kreftformer, bla. livmorhalskreft, kreft i penis og svelg bla. Vaksinen kan gis fra fylte 9 år, og det er ingen øvre aldersgrense for vaksinen.
Hjernehinnebetennelse
FHI anbefaler vaksine mot hjernehinnebetennelse til all ungdom mellom 16 – 19 år. Russen får tilbud om vaksinen på skolen før oppstart av russefeiring. Vaksinen varer i 5 – 10 år, avhengig av hvilken type vaksine man tar. Dersom man skal studere i utlandet, er det og enkelte land som vil kreve at du har denne vaksinen, samt ved enkelte reiser til utlandet, er det anbefalt. Ta kontakt for nærmere info.
Tuberkulose / BCG-vaksine
Personer født fra og med 1995 har ikke fått vaksine mot tuberkulose, BCG i Norge. Det kan evt. være aktuelt å BCG vaksinere seg, dersom man skal på et lengre opphold i land med høy forekomst av tuberkulose. F.eks ved jobb/studier hvor man er i nær kontakt med lokalbefolkningen. Vaksinen bør helst settes 3 måneder før avreise.