Telemark Vaksinasjonssenter har kunnskap om hvilke vaksiner du trenger til de ulike reisemål.

Vi har lang erfaring i å vaksinere personer i alle aldre, og er til enhver tid oppdatert i henhold til FHI sine retningslinjer.

Hensikten med reisevaksinasjon er å forebygge sykdom, og unngå å ta med seg smitte hjem.

På folkehelseinstituttets nettside, FHI.no, finnes generelle oversikter over vaksinebehov for alle verdens land.

Det anbefales at man starter vaksinering 6-8 uker før avreise, men som ordtaket sier, er det bedre sent enn aldri.

Reisevaksiner

Hepatitt A er et virus som skilles ut gjennom avføringen til en smittet person. Viruset smitter via forurenset vann og næringsmidler, eller fra mat som er tilberedt av en smittet person. Virus kan også overføres ved kontaktsmitte. Viruset kan ikke formere seg i næringstoffer, men selv et lite inntak av viruspartikler kan føre til sykdom. Inkubasjonstiden er ca. 4 uker. Sykdommen kan forløpe asymptomatisk, og den kan også gi mer alvorlige og langvarige symptomer som feber, kvalme, appetittløshet, magesmerter, ikterus (gul hud og på det hvite i øynene), lys avføring og mørk urin.

Hepatitt A er ingen kronisk sykdom, men alvorlige symptomer, sykdomsforløp og symptomer øker i takt med alder. En gjennomgått infeksjon gir en livslang beskyttelse mot Hepatitt A.

Hepatitt A vaksine anbefales til reisende som skal oppholde seg i land med høy forekomst av Hepatitt A.
Forebyggende tiltak til reisende:

Drikk kun forseglet flaskevann, eller vann som er kokt

Spis kun frukt som kan skrelles og kokte grønnsaker

Utfør god håndhygiene etter toalettbesøk, før matlaging og måltider, og etter bleieskift
(Hepatitt A – FHI).

Hepatitt B er en av verdens store pandemier som smitter via infisert blod og kroppsvæsker.

Hepatitt B er et virus som kan gi akutt leverbetennelse, og den kan også føre til en kronisk infeksjon som igjen kan føre til leversvikt og leverkreft.

Sykdommen er mest utbredt i Asia, Sør-Amerika, Øst- Europa, midtøsten og tropisk Afrika.

Les mer: Hepatitt B – FHI

Når barnet går på 2. klassetrinn (ca 7 år) og 10. klassetrinn (ca 15 år) vil det få tilbud om vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt.

Vaksinen mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt gis som en såkalt firekomponentvaksine (vaksiner mot fire sykdommer gitt samtidig, dvs at barnet kun får ett stikk i armen).

  • Vaksinene mot difteri og stivkrampe er basert på giftstoffer som bakteriene danner, men den giftige virkningen er fjernet.
  • Kikhostevaksinen inneholder rensede deler av kikhostebakterien.
  • Poliovaksinen inneholder drepte poliovirus av de tre typene som kan gi sykdom hos mennesker.

Ingen av vaksinekomponentene er levende. 

Kilde: FHI

Tyfoidfeber er en infeksjonssykdom som er forårsaket av bakterien Salmonella Typhi. Smitter ved kontaktsmitte, fekal-oral kontakt og forurenset vann og mat, som er håndtert av smitteoverførende personer, eller blitt behandlet med forurenset vann.

Tyfoidfeber har en stor forekomst i Asia, og særlig i Pakistan og India der antibiotika resistens er et økende problem.
Typiske symptomer på sykdom kan være feber, hodepine, døsighet, kvalme, diare eller forstoppelse, forvirring og utslett. Milde og asymptomatiske symptomer kan forekomme særlig hos barn. Behandling er symptomatisk og antibiotika.
Les mer om Tyfoidfeber: Tyfoidfeber – FHI

Kolera er en akutt bakterieinfeksjon forårsaker av bakterien vibrio cholerae. Bakterien finnes i forrurenset vann. Forekomsten av Kolera er størst i Afrika, Asia, Karibia og Mexico.

Smitten overføres til mennesker via kontaminert vann og matvarer. Sykdommen er vanligvis mild og asymptomatisk, men kan i enkelte tilfeller gi en akutt diaresykdom med stort væsketap.
Les mer om kolera Kolera – FHI

Rabies er et virus som smitter via spyttet til rabiessyke pattedyr, spesielt hunder. Smitteoverføringen til mennesker skjer oftest gjennom bitt fra syke dyr, slikk og spytt overføring til hud som ikke er hel/åpne sår, klor fra syke dyr som perforerer huden. Rabies er en sykdom som fører til en dødelig hjernebetemnnelse.
Rabies finnes i over 150 land, og WHO anslår at det årlig dør ca. 59000 mennesker. De fleste dødsfall skjer i Afrika og Asia.

Inkubasjonstiden varierer, men vanlig er fra 1-3 måneder. Barn kan ha kortere inkubasjonstid. Inkubasjonstiden avhenger også av mengde virus og hvor på kroppen smitteoverføringen skjer. Dype Bitt i hode, hals, armer og hender er mest kritisk.
Vanligste symptomer er influensalignende symptomer som kroppsverk og feber, kvalme, oppkast hodepine, uro, forvirring og halisinasjoner. Sykdomsbildet utvikler seg raskt og har en dødelig utgang i løpet av ca. to uker.

Rabies vaksine anbefales til reisende som skal oppholde seg på steder der forekomsten er høy, det er langt til medisinsk behandling.

Ved eksponering for smitte, må man øyeblikkelig oppsøke medisinsk hjelp.
Forebyggende tiltak er å unngå kontakt med hunder, katter og andre pattedyr, i områder hvor forekomsten av Rabies er høy.

Kilde: Rabies – FHI

Japansk encefalitt er et virus som smitter via stikk fra infisert Culex-mygg. Hovedvert for viruset er fugl og husdyr, spesielt svin. Smitten er mest utbredt på landsbygda, men det kan også forekomme i byer nær rismarker og husdyrhold. Viruset forekommer hele året i Asia, India og Kina. Nord for om lag 17. breddegrad er sesongen oftest fra april til november, og sør for denne grensen er det fare for smitteoverføring hele året.

Inkubasjonstiden er vanligvis 3-7 dager. De fleste infeksjoner har milde eller ingen symptomer. 1 av 200 utvikler encefalitt, med akutt feber, hodepine, brekninger, lammelser og koma. Sykdommen har en dødelighet på 25-35% og 30% av de som rammes kan få varige komplikasjoner.

Kilde: FHI.no

Denguebeber er et virus som består av fire serotyper, og smitten overføres via myggstikk. Smitte fra en serotype gir en livslang beskyttelse, men ikke mot de andre. Denguefeber er den vanligste myggoverførbare sykdommen. Den er nå utbredt i store deler av verden, og særlig i tropiske og subtropiske land. Ca. halve jordens befolkning bor i områder med fare for smitteoverføring.

http://www.healthmap.org/dengue/en/

Aedes-myggen(gulfebermyggen) er den myggen som overfører mest smitte, samt den asiatiske tigermyggen. Myggen formerer seg i stillestående vann. Alt i fra små vannpytter, til menneskeskapte objekter som bildekk, plastkanner, og annet avfall som kan samle opp regnvann. Sykdommen er mest utbredt etter regn, og særlig i urbane områder, og den er like aktiv på dagen som på kveld- og natt.

Kilde: FHI.no

Gulfeber er en virussykdom som kan forekomme i ulike former, sylvatisk og urban gulfeber. Sylvatisk gulfeber overføres fra aper til mennesker med ulike typer mygg , smitter ofte sporadisk, og særlig skogsarbeidere i regnskogen. Urban gulfeber smitter fra person til person via myggarten Aedes aegypti. Store utbrudd kan forekomme når infiserte personer reiser inn i befolkningstette områder. Gulfeber finnes i tropisk Afrika og Sør-Amerika.

Sykdommen smitter via mygg, og ikke fra menneske til menneske. Inkubajsonstiden er 3-6 dager og symptomene kan variere fra milde til fatale. Sykdommen starter ofte med feber, skjelvninger, hodepine, kvalme og oppkast. Sykdommen kan hos noen utvikle seg til nyresvikt og blødningstendens, som i verste fall skaper en toksisk reaksjon med dødelig utgang.

Behandlingen er symptomatisk, og den beste beskyttelsen mot sykdom er vaksinasjon. For uvaksinerte er det viktig å beskytte seg mot myggstikk ved å tildekke seg med klær, bruk av myggmiddler på bar hud og impregnert myggnetting. En enkeltdose med vaksine gir 99% av de vaksinerte en livslang beskyttelse ca. 7 dager etter vaksinasjon.

Mange land krever et gyldig internasjonalt vaksinasjonssertifikat av de tilreisende, også fra reisende som kommer fra et land med Gulfeber. Dette gjelder også reisende som kun har oppholdt seg på en flyplass i et land med Gulfeber. WHO har besluttet at sertifikatet har en livslang gyldighet fra ti dager etter vaksinasjon. Landspesifikke krav kan endre seg raskt, og det er viktig at reisende setter seg inn i hvilket land som krever vaksinasjonssertifikat i god tid før avreise. https://www.who.int/publications/m/item/countries-with-risk-of-yellow-fever-transmission-and-countries-requiring-yellow-fever-vaccination-(may-2021)

Kilde: Gulfeber – FHI

Det er enkelt å bestille time hos oss

Vi har et online booking system hvor du kan velge dato og tidspunkt når det passer for deg, klikk på knappen nedenfor for å booke time.